Proč jíst červenou čočku? Důvodů je hned několik

Proč jíst červenou čočku? Důvodů je hned několik 

Potřebujete svému tělu dodat potřebné proteiny, s jejichž pomocí se vám bude dobře přibírat na váze, ale stejně tak i hubnout? Maso není jediným zdrojem potřebných proteinů, jsou to také luštěniny, mezi které patří i čočka. V posledních letech je stále více skloňovaná takzvaná červená čočka, která je velmi bohatá nejen na zmiňované proteiny, ale také na řadu minerálních látek. To však není ten jediný důvod, proč ji jíst. 

Zázračná luštěnina? 

Zatímco nad některými druhy luštěnin se máme tendenci pozastavit na delší čas, nad některými prakticky jen mávneme rukou. To se však nestává v případě červené čočky, která je mezi nutričními konzultanty označována za zázračnou.  

Je velká škoda, že červená čočka se na našich talířích objevuje pouze první den v novém roce. Říká se o ní, že když se jí první lednový den, přinese do našich životů peníze. No, jestli je to pověra či nikoliv, to musí posoudit každý jeden člověk sám. Ostatně my už pojďme k oněm důvodům, proč červenou čočku zařadit do jídelníčku častěji.  

Skvělý zdroj vlákniny 

Čočka patří k potravinám, které nejsou jen bohatým zdrojem bílkovin, ale také obsahuje vlákninu, kterou je poměrně těžké doručit tělu v potřebném množství. Jenom na jeden šálek červené čočky spadá rovnou šestnáct gramů vlákniny, což je více jak polovina doporučené denní dávky. 

Vedle vlákniny obsahuje také vitamín B6, který pozitivně ovlivňuje mozkové funkce a zlepšuje kvalitu kůže.  

Bez nadýmání 

Většina lidí se čočky obává proto, že nadýmá. Ostatně to je problém všech luštěnin. Jen červená čočka je krapet jiná. Ta nenadýmá, jak je u luštěnin zvykem čili je to velmi příjemné překvapení. Nemá prakticky žádný vedlejší, nežádoucí efekt. 

Naše tělo také ocení, že se jedná o velmi lehce stravitelnou potravinu. I proto ji mohou prakticky bez omezení malé děti, těhotné ženy i maminky či osoby, které drží redukční dietu. Navíc podporují činnost střev a jsou vynikající prevencí proti zácpě.