Koření pro pevné zdraví. Jaké má jednoznačně místo ve vaší kredenci?
Kořenící směsi jsou jednoznačně nezbytnosti, které v našich kuchyních mají své místo. Bez nich by jídlo nemělo takový šmrnc, jaký mít může. Věděli jste ale, že existují koření, která jsou zdravější než jiná? Nejen, že jimi dochutíte oblíbené pokrmy, ale také tím prospějete zdraví. Jaká to tedy jsou?
Kurkuma pro zdravé trávení
První místo v našem seznamu jednoznačně patří kurkumě. Toto asijské koření si v českých domácnostech nachází stálé místo a nelze se tomu divit. Nejen že je stejně dobré jako kari, ale je daleko prospěšnější. Například podporuje správné fungování trávení, má antioxidační vlastnosti, mimo jiné i pomáhá léčit záněty a funguje skvěle v případě, že vás trápí otoky svalů nebo kloubů.
Své místo kurkuma nenajde jen v kredencích kuchyní, ale také jinde. Lidé si s ní také bělí své zuby nebo dělají z ní pleťové masky, které pleť hezky uklidňují a zbavují zánětů.
Černý pepř pro podporu metabolismu
Kromě kurkumy se vyplatí mít ve své kredenci také černý pepř. Koření, které jde navíc s kurkumou hezky ruku v ruce umí podpořit metabolismus, celkovou činnost našeho trávení i činnost mozku. Snižuje také zácpu a plynatost, navíc usnadňuje vykašlávání.
Mnoho konzultantů životního stylu doporučuje kurkumu jíst společně s černým pepřem, respektive užívat je v různých podobách. Perfektně se totiž doplňují a společně snižují míru špatného cholesterolu a zabraňují poškození buněk volnými radikály.
Skořice má protizánětlivé účinky
Náš seznam uzavřeme vánočně vonící skořicí, která se však využívá po celý rok, nejen v období kouzelných svátků. Využívána je už od pradávna v přírodní medicíně, kdy se užívala jako prostředek chránící před viry a bakteriemi. Má totiž protizánětlivé účinky, kromě toho je bohatá na vlákninu, mangan, také železo a vápník.
I když je svou chutí nasládlá, není ve skutečnosti plná cukrů. I proto se doporučuje přidávat do kaší, když se snažíte omezit příjem sladkostí a cukru obecně.