Čtveřice běžných potravin, které mohou spustit migrénu
Migréna je nepříjemná záležitost, která nás dokáže naprosto vyřadit z provozu. Spouštěčem často může být i nesprávně zvolená strava. Čemu se raději vyhnout obloukem?
Změny v hladině kofeinu
Dopřáváte si více než tři šálky kávového nápoje denně? Příliš mnoho kofeinu může mít za následek vznik bolestí hlavy, nebo dokonce migrén. Podobně se ale tělo může zachovat i v případě, že se rozhodnete tuto látku ze své stravy skokově vynechat. Změny v hladinách kofeinu jsou častým spouštěčem migrén. Pozor si proto dejte na kávu, zelený a černý čaj, ale také na hořkou čokoládu.
Alkohol nahraďte jinou radostí
Alkohol nás dokáže uvolnit a jeho mírná konzumace může naše tělo dokonce posílit. Nic se ale nesmí přehánět. Jedna sklenka vína k obědu by měla vždy být následně během dne doplněna o trojnásobné množství obyčejné vody. Červené víno dokonce lidé, kteří se účastnili výzkumu ohledně migrény, uvedli jako nejčastější spouštěč migrény. Možná bude lepší si najít jinou pochutinu.
Zrající sýr obsahuje tyramin
Zrající sýr nesmí chybět na talíři nejednoho gurmána. Rádi si je dáváme nejen k snídani, ale také jako dobrotu pro večerní sledování oblíbeného programu. Jestliže trpíte na migrény, zrající sýr byste si pro jistotu dávat neměli. Jeho obsah totiž skrývá také látku zvanou tyramin. Ta vzniká, když se v potravině během zrání rozkládají bílkoviny. Právě tato látka může být dalším spouštěčem potíží.
Ledové potraviny konzumujte opatrně
Samozřejmě není třeba, abyste si zejména během letních měsíců zcela odepřeli zmrzlinu a ledové nápoje, vždy byste ale měli být opatrní, co se týče rychlosti konzumace. Ledová tříšť, nebo pořádná kopce zmrzliny, totiž mohou vyvolat bolest hlavy. Ta pak u citlivých jedinců přerůstá v migrénu. Toto opravdu nepotřebujete zažívat.
Kromě výše zmíněných potravin si do paměti uložte také aspartam. Umělé sladidlo se sice tváří jako neviňátko, ale studie ukazují, že se jedná o nepříjemný spouštěč migrén.