Domácí ghí je plné vitamínů. Vyrobit si ho můžete za pár minut
Domácí ghí je východními směry medicíny, jako je například ajurvéda, považováno za elixír života. Příjemná vůně i chuť, barva slunce. Co více si pro své zdraví přát? Vyrobit si jej můžete během pár minut. Vydrží přitom dlouhé měsíce.
Ghí vám poslouží každý den
Máslo je pro náš organismus těžce stravitelné, navíc ho nemohou konzumovat osoby s intolerancí na mléčnou bílkovinu. Vlastnoručně vyrobené ghí tak bude vítanou změnou, na kterou se budete těšit každý den. Příjemná vůně i chuť tohoto pokrmu vás nenechá na pochybách, že jste udělali správný krok. Ghí si najde své pevné místo nejen na pečivu, ale také při smažení a dalších způsobech, jak tepelně upravit potraviny. Řízky nebo zelenina na ghí – to je doslova symfonie chutí.
Tvoříme ghí krok za krokem
Pro tvorbu ghí budete potřebovat dvě kostky másla a hrnec, jehož dno bude co nejširší. Přeci jen by se vám i při nízké teplotě mohlo máslo na tenkém hrnci přepalovat. Jak tedy postupovat?
Nejprve si máslo rozehřejte na velmi mírném plameni. Není kam spěchat.
Máslo začíná bublat. Zde je na vás, abyste korigovali teplotu. Pokud bublá příliš, nebojte se sporák na chvíli vypnout. Cenný pokrm si přejete mít ve skleničce, nikoliv po celé kuchyni.
A je to tady – pomalu se v másle začíná redukovat bílkovina, kterou budete odstraňovat. Jedná se o mléčnou bílkovinu – již zmíněný alergen. Připravte si naběračku a mléčnou bílkovinu nemilosrdně odstraňte.
Nyní uplynulo dvacet minut a zdá se, že se další bílkovina již netvoří. Podařilo se vám to! Bílkovina je odstraněna. Nyní si můžete horké ghí nalít do sklenice s víčkem. Počkejte, až vychladne, poté sklenici zavíčkujte.
Co ghí ukrývá
Nevinně vypadající potravina vám vydrží více než rok. Přitom v sobě má mnoho užitečných vitamínů. Přepuštěné máslo je zdrojem vitamínů A, D, E a K. Navíc je bohaté na antioxidanty, které dokáží působit jako prevence civilizačních chorob.
Zdroj zdravého tuku máte na dosah ruky.