Pěstování patisonů

Jak pěstovat patisony?

Stejně jako vloni, tak i letos se patisony opět objevují na našich zahradách. Jedná se o nízkokalorické plody, které jsou plné vitaminů, aniž by to někdo tušil. Většina lidí těmto plodům říká okrasné dýně a myslí si, že nejsou jedlé. Slouží jim tedy jako zahradní, většinou podzimní, dekorace. Je však velká škoda, že lidé patisony nejedí. Jak jsme zmínili, jedná se o nízkokalorické plody, které nejen, že báječně chutnají, ale také jsou plné minerálů a vitaminů. V kuchyni se dají zpracovat na tisíc způsobů.

Mezi zahrádkáři však najdeme i takové, kteří o kouzlu patisonů vědí a kteří je proto úmyslně pěstují. Pokud patříte mezi ně, je načase si prozradit, jak o ně správně pečovat, abyste se letos mohli radovat z velké a zdravé úrody.

Mám využít kompost?

Tou základní otázkou, kterou si pokládá nejeden zahrádkář, je to, jestli je možné je využít do kompostu. Přece jenom je jakýmsi zažitým pravidlem, že se dýně a tykve obecně pěstovaly jenom na kompostu a nikde jinde. Je načase toto pravidlo vyvrátit. Patisony se skutečně mohou pěstovat i jinde, než jenom na kompostu. Doporučuje se je pěstovat tam, kde nebudou nijak překážet jiným rostlinám a kde nebudou zároveň utlačovány. Dalo by se říct, že si patison najde dostatek organických látek v každé půdě. Lze říct, že ke svému skvělému růstu potřebuje především dusík.

Zalévejte ho stejně jako okurky

Pokud pěstujete na své zahradě i okurky, pak budete mít o starost méně. Nebudete se totiž muset učit to, jak zalévat patisony. Tyto nízkokalorické plody se totiž zalévají naprosto stejně jako okurky, tedy jsou stejně náročné. Doporučuje se je zalévat méně, ale častěji (především ráno a večer, přes horké letní dny mohou být spáleny).

Patison jako potravina na hubnutí

Málokdo ví, že patison se označuje za potravinu na hubnutí. I to je důvod, proč právě tuto plodinu pěstovat na své zahrádce.