Poškozují nekvalitní a levné potraviny lidské zdraví?
Mnoho lidí nemá v supermarketu příliš možností na výběr a sáhnou vzhledem ke svému platu po tom nejlevnějším, je ale spousta takových, kteří tak činí ve snaze ušetřit. Nekvalitní a levné potraviny mohou ale uškodit vašemu zdraví víc, než si myslíte a jejich konzumace může mít do budoucna opravdu neblahé následky, nejde samozřejmě jen o pár přebytečných kil.
Levné tuky nejsou nic dobrého
Snaha výrobců o zamlčení negativ výrobku je zcela pochopitelná, z obalu svítí vysoký obsah zdravé vlákniny, bez cukru, light a tak podobně. Producenti levných potravin se často snaží snížit výrobní náklady použitím těch nejlevnějších tuků. Ty ale právě škodí lidskému zdraví ze všeho nejvíce. O to více se pak zvyšuje cholesterol a přibývají kilogramy na váze. Kyseliny obsažené v příliš levných potravinách jsou totiž produktem při výrobě ztužených tuků z rostlinných olejů. Vtip je v tom, že na naše tělo působí ještě horším způsobem než tuky živočišné.
Pozor hlavně na nebezpečná éčka
Dalším fenoménem jsou takzvaná „éčka“, která zajišťují lepší chuť jinak „neslaných nemastných“ potravin nebo je různým způsobem obarvují. Nejznámější z těchto přísad je určitě glutamát sodný (E 621), který se přidává hlavně do polotovarů. V poslední době se ale od jeho účinkování v potravinách ustupuje, vědecké výzkumy totiž dokázaly jeho značně škodlivý účinek na lidské zdraví. V malé míře určitě toto „éčko“ dospělému člověku nevadí, vážné zdravotní komplikace (ekzémy, astma) může ovšem vyvolat hlavně u malých dětí. Ideální je kupovat čerstvé výrobky, které neobsahují chemické konzervanty nebo umělá barviva. Jenže jak toto zajistit? Selské mléko, které by mělo být bez chemických příměsí, se prodává obvykle v supermarketech za třicet či více korun a taková cena je pro naši peněženku často neúnosná.
Kyselina fosforečná je opravdu nevhodná
Další nebezpečnou látkou je kyselina fosforečná (E 338), která se nachází hlavně v kolových nápojích typu Coca-Cola nebo Fanta či Sprite. Kyselina fosforečná je látkou, která zabraňuje vstřebávání vápníku do těla, když už pomineme ten fakt, že významně poškozuje zubní sklovinu. Čtěte proto na obalech složení potravin, jakkoliv je napsané drobným písmem, a alespoň těmto dvěma „éčkům“ se ve svém vlastním zájmu vyhýbejte.