Spirulina: řasa, kterou vaše zdraví bude milovat
Spirulina je řasa, která je plná makroživin. Hodí se ke zdravé výživě a je superpotravinou. Dá se s ní také vařit nebo připravovat jako koktejl.
Zdraví z přírody
Spirulina je modrozelená sladkovodní řasa, která se pěstuje v Mexiku, Africe a na Havaji. Její vznik pochází až z doby 3,5 miliardy let do minulosti a byla jednou z řas, které vypouštěly kyslík na Zemi. Její účinky však byly objeveny až ve 40. letech minulého století. Jako potravina se používala již od 15. století.
Roste na povrchu jezer, kde se sbírá a suší. Má intenzivní chuť a vysoké nutriční hodnoty. Je bohatá na živiny, obsahuje sacharidy, vitamin C, A, E, K, minerály, chlorofyl a stopové prvky. Je v ní mnoho bílkovin.
K čemu se hodí spirulina
Spirulina detoxikuje a čistí játra, je snadno stravitelná a působí antioxidačně. Reguluje hladinu cukru, podporuje obranyschopnost a zvyšuje vitalitu. Je vhodná proti kvasinkovým infekcím. Je skvělá pro zdraví srdce a upravuje hladinu cholesterolu. Snižuje únavu, pomáhá od vyčerpání organismu.
Jak jíst spirulinu
Spirulina je tmavě zelený prášek, který si můžete přidat do různých jídel. Stačí jen posypat nebo přimíchat. Udělejte si salát, pudink, smoothie, raw dort, nudle, sladké kuličky, müsli tyčinky, ovesnou kaši, palačinky, buchtu, guacamole, sušenky nebo zmrzlinu.
Guacamole se spirulinou
Avokádové guacamole je oblíbené jídlo, které je už samo o sobě zelené. Po přidání spiruliny dosáhnete sytě zelené barvy. Je velmi zdravé, chutné a bude vás bavit.
Ingredience
- avokádo
- limetková šťáva
- 1 lžička spiruliny
- hrst kešu oříšků
- 1 stroužek česneku
- pepř
- sůl
- špetka koriandru
- olivový olej
Postup
- Oloupejte avokádo a rozmačkejte, stejně tak česnek a smíchejte dohromady.
- Do směsi přidejte koření a spirulinu, pokapejte olivovým olejem. Vše smíchejte.
- Kešu oříšky si nasekejte a ozdobte guacamole v misce. Podávejte s opečenými tousty.