Stop mraženým polotovarům, pravá italská pizza je konečně i v Brně
Jste otrávení z nekvalitních polotovarů, nepovedených placek v restauracích a chcete ochutnat pravou italskou pizzu, tak jako na poslední dovolené? Nejprve si o ní něco řekneme a potom vám poradíme, kde si ji dát.
Jídlo obdobné dnešní pizze bylo připravováno již v době neolitu. Jednoduché koláče na způsob pizzy připravovali již starověcí egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience.
Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. Zejména kvůli velkému rozvoji užívání rajčat v Italské gastronomii se v 18. století začala pizza formovat do moderní podoby, kterou známe teď.
Jak můžete vidět, historie pizzy je velmi zajímavá a stará, s mraženými polotovary však nemá společného vůbec nic, kromě názvu na krabici. Pokud chcete ochutnat pravou italskou pizzu od rodilého itala, můžeme doporučit pizza Brno Caruso, tedy tradiční pizzy připravené z kvalitních italských surovin, navíc s rozvozem zcela zdarma. A pokud máte zrovna chuť na něco jiného, můžete si objednat i čerstvé saláty, dezerty, nebo kvalitní těstoviny.
Zajímavost: Jedna z nejznámějších, pizza Margherita, se zrodila v Neapoli v roce 1889. Nedlouho předtím sjednocená Itálie chtěla uctít královnu Margheritu, která ji navštívila, a tak místní kuchař Rafael Esposito vymyslel pizzu v italských národních barvách: červené (rajče), zelené (bazalka) a bílé (sýr).
Tip na závěr: Pokud nemáte chuť na pizzu, ale chcete si přesto dát něco tradičně italského, objednejte si u těstoviny Brno Caruso některé z mnoha druhů kvalitních italských těstovin.