Tipy a rady, jak skladovat ovoce a zeleninu ve sklepě
Když se blíží doba sklizně, většina pěstitelů přemýšlí, kde bude skladovat veškerou zeleninu a všechno ovoce. Nabízí se komora, ale ta už ukrývá základní suroviny potřebné na vaření a pečení. Druhou možností je sklep, který stačí vybavit kovovými regály. Díky vysoké odolnosti regálu a také vysoké nosnosti si nebudete muset o svou úrodu dělat starosti. Aby však vydržela po celou zimu či po jiné dlouhé měsíce roku, je zapotřebí dodržovat několik pravidel a zásad správného skladování.
Každý druh vyžaduje trochu jinou teplotu
Sklep je sice tím ideálním místem, kde skladovat ovoce a zeleninu, ovšem je důležité si dopředu zjistit, jaká se ve sklepě pohybuje teplota. Každý druh zeleniny nebo ovoce zkrátka vyžaduje trochu jiné podmínky pro skladování, ale většinou je sklep skvěle splňuje.
Například jablka a hrušky hravě zvládnou přečkat dlouhé měsíce při teplotě tři až šesti stupňů nad nulou. Je důležité, abyste jim v kovovém regálu vymezili dostatečný prostor. Neměli by být v blízkosti jiných druhů, to by mohlo vést k jejich rychlejšímu kažení se.
Brambory snesou ještě o stupeň chladnější podmínky. Pokud chcete brambory skladovat ve sklepě, je důležité, aby do něj proudil čistý vzduch – alespoň jednou za čas. Brambory se takzvaně “rády nadechnou”.
A co cibule a česnek? Tyto druhy zeleniny si v nejlepším případě ponechte doma v komoře. Vyžadují trochu teplejší podmínky, a to místo, kde se hodnota na teploměru pohybuje okolo deseti stupňů Celsia. Pokud si však do komory nebo spíže přidáte jeden takový kovová regál, hravě svou úrodu uskladníte i doma.
Vzdušná vlhkost sklepu se má pohybovat kolem osmdesáti procent
Důvodem, proč skladovat česnek a cibuli raději doma než ve sklepě, je také vzdušná vlhkost. Oba druhy zeleniny totiž nesnesou příliš vysokou vlhkost vzduch. Jiné druhy však s tímto kritériem počítají a nevadí jim, když se vlhkost ve sklepě bude pohybovat kolem osmdesáti procent (dokonce to oceňují).