Jak vybírat víno k menším pokrmům
Čeká-li vás návštěva a jste pozvaní na oslavu či večeři, je vhodné nepřijít z prázdnou. Dárkové balení vína je ideální jako dárek. Víno patří ke slavnostnímu jídlu, ale ke každému jídlu je nutné vybrat to správné víno. To má totiž chuťově harmonizovat s vínem a tím zvyšovat i chuťový požitek z daného jídla. Svěžejší víno se hodí k lehčím jídlům. Oproti tomu výrazné víno se hodí k výrazným pokrmům. Ke sladkým jídlům a moučníkům se hodí i sladké víno. Víno se naopak nehodí k pokrmům, která jsou výrazně okyselená octem, není vhodné jej podávat k vejcím, zavařeninám, zmrzlině nebo čokoládovým polévám. V dnešním článku si probereme předkrmy, polévky a sladkosti. Hlavní chody probereme příště.
Víno k předkrmům a polévkám
K předkrmům se vždy podávají velmi lehká bílá vína. Zvolit můžete Muškát Moravský nebo Sauvignon. K výraznějším chutím se hodí Neuburk, Ryzlink rýnský a vlašský, Müller Thurgau či Sylvánské zelené. Husí játra je doplňte bobulovými výběry, jako je Chardonay či Pálava. K zeleninovým polévkám se hodí suchý Müller Thurgau nebo kvalitní růžové víno. K hovězímu vývaru dejte vyzrálé bílé víno, třeba starší ročník vína Neuburského. K hustším typům bílých zahuštěných polévek podávejte kořenité Sylvánské zelené nebo suché Rulandské bílé. K výraznému boršči dejte zralé růžové nebo plné červené víno.
Vína k dezertům a sladkostem
Sladká, aromatická vína, která jsou tichá i šumivá, jako výběrový Tramín, Sauvignon a Ryzlink rýnský se opravdu výborně hodí k dezertům, k cukroví a sladkým pokrmům. Ledové a slámové víno totiž dodá vašim sladkým dezertům zcela jedinečnou chuť. K ovocným salátům se skvěle hodí víno suché i polosuché, jako Tramín, Muškát moravský či Sauvigon. Sorbety a zmrzliny si dejte raději ke kávě. Pokud si k nim však chcete dopřát víno, vhodná jsou sladší vína bílá nebo růžové sekty. Dárkové balení vína přinesené na návštěvu či na oslavu je vhodným dárkem. Pokud víte, co se bude podávat, přesně podle toho i vybírejte.
Ideální je mít zásobu balíka vín, kde budete moci vybírat pro různé druhy pokrmů jiné víno nebo podle chuti a nálady.